Bezoek wethouder Slomp aan Meppen

Leefbaarheid en duurzaamheid staan centraal tijdens werkbezoek wethouder Joop Slomp aan Meppen


Donderdag 15 februari bracht wethouder Joop Slomp in het kader van de dorpenronde in de gemeente Coevorden een werkbezoek aan Meppen. Slomp liet zich met zijn beleidsambtenaren onder meer informeren over leefbaarheid en duurzaamheid.


De ontvangst vond plaats in Het Buitengasthuis van Johan Lambregts waar de voorzitter Fred de Lange van dorpsbelang "de Lange Möpper" hen van harte welkom heette. De in oktober vorige jaar door de gemeente vastgestelde omgevingsvisie was de aanleiding om de dorpenronde te gebruiken om ook over de toekomst van Meppen te spreken. De ontwikkelingen ten aanzien van duurzaamheid, zoals de kortgeleden opgerichte werkgroep MEI (Meppens Energie Initiatief) die zich met energievoorzienig bezighoudt, maar ook vragen rond huisvesting en zorg kwamen aan de orde.


Johan Lambregts van Het Buitengasthuis presenteerde een project om meer jongeren te interesseren voor het beroep van verpleegkundige. Dit kan door kinderen uit basis- en voorgezet onderwijs de expositie "Wat een beeld van een verpleegkundige" te laten bezoeken. Immers Jong geleerd is oud gedaan!


Meppen: goed voor elkaar is een ander project wat Lambregts onder de aandacht bracht van de wethouder. Dat heeft ten doel dat inwoners van Meppen en andere dorpen zelfstandig kunnen blijven wonen als ze oud zijn. Met meer vergrijzing en minder zorgaanbod zullen inwoners daarvoor meer naar elkaar om moeten kijken en voor elkaar zorgen.


Vervolgens werd de boerderij van Gerwin en Melissa Tiems bezocht. Deze is de oudste boerderij van Drenthe en de op één na oudste van Nederland. Het is ongelofelijk dat zo'n stukje historie zo verscholen is gebleven vertelde bouwhistoricus Jim Klingers. De eiken gebintconstructie stamt deels uit 1381. Het gaat hier om een zgn langsgebint waar op dit moment slechts acht van in Nederland zijn teruggevonden. Vijf hiervan staan in Drenthe. Dhr. Klingers die het onderzoek heeft uitgevoerd kent inmiddels de gehele historie van de boerderij en wist hier smakelijk over te vertellen. Dit soort geschiedenis benadrukt de waarde van esdorpen en noodzaak tot het intact houden ervan.


Het laatste bezoek was aan de galerie van Agnes en Jan Tienstra. Een voorbeeld van een zeer duurzaam verbouwd pand waarin de kunstenares (inmiddels 77 jaar oud) haar creaties maakt. Agnes heeft recent voor haar werk "de koffer van Vincent" zowel de publieksprijs als de juryprijs gewonnen. Dit werk was te zien op de expositie Vincent in Drenthe. Naast het maken van kunst geeft Agnes ook nog schilderles in Deventer. De wethouder en zijn collega's waren lovend over de prachtige schilderijen en beelden die door Agnes gemaakt worden.


Na terugkeer in het Buitengasthuis werd er nog gesproken over een mogelijke samenwerking van Meppen met andere dorpen op het gebied van toekomstplannen. Al met al was men zeer onder de indruk van wat Meppen doet en te bieden heeft en dan hebben ze nog lang niet alles gezien!