Restauratie van de Lange Möpper

Het pronkstuk van Meppen en tevens de naamgever van de dorpsbelangenvereniging van Meppen en het logo van het uit Meppen afkomstige biertje ROEG, kan er weer een paar honderd jaar tegenaan!

Al een tijdje maakten inwoners zich zorgen om de scheurvorming die was ontstaan in de markante steen van Meppen. Het leek erop dat de Lange Möpper zijn hoofd wilde laten hangen en zich niet meer voor de Lange Möpper wilde laten uitmaken?

De steen is in de voorlaatste ijstijd, zo'n 200.000 jaar geleden meegevoerd op het ijs vanauit Scandinavie naar hier. Het is oprecht dus al een oudje. De vlakke kant aan de steen is hier ook de oorzaak van. Vocht en vorst hebben de steen jaren aangetast wat resulteerde in steeds meer scheurvorming in de steen. Door het poreuze oppervlakte van de steen kan vocht makkelijk indringen en zorgt vorst er tevens voor dat er scheurvorming ontstaat. Dit vielen een aantal mesen in het dorp op en daarop is er contact gezocht met de dorpsbelangenvereniging. Zou het een reëel gevaar kunnen zijn dat de kop van de steen zou afbreken en wat zouden we hier aan kunnen doen? Omdat de steen veel bezocht wordt door o.a. fietsers en wandelaars en kinderen rondom de steen spelen, moest deze vraag natuurlijk beantwoord worden!

De steen is vele jaren geleden verplaatst vanuit het Mepperveld, naar de plek waar hij nu staat. De steen staat op de grond wat eigendom is van de Boermarke van Meppen. Echter is de gemeente Zweeloo in het verleden eigenaar geworden van de steen en zo is het eigendom meegegaan naar de huidige gemeente Coevorden. Dorpsbelangen heeft contact gezocht met Gemeente Coevorden en deze hebben een expert op kosten van de gemeente laten komen op de steen te onderzoeken. Het vermoeden dat de Lange Möpper zijn hoofd wilde laten hangen bleek helaas waar. De scheurvorming in de steen was dusdanig ernstig dat deze gerepareerd moest worden om te voorkomen dat de steen uitelkaar zou vallen.

Vorige week heeft men de restauratie uitgevoerd en zijn de scheuren voorzien van een epoxyhars die voorkomt dat vocht nog verder kan indringen. Volgens de experts kan de steen op deze manier weer honderden jaren mee en blijft hij voor Meppen trots overeind staan!